Caecilia: algemeen muzikaal tijdschrift van Nederland


Caecilia is in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw hét belangrijkste muziektijdschrift van Nederland. Het blad wordt in 1844 opgericht door de arts en musicoloog Florentius Cornelis Kist (1796-1863).

De pianist Johan Sikemeier (1838-1920) - de oom/stiefvader van Jan de Waardt - is tijdens zijn lange loopbaan regelmatig besproken in het tijdschrift. Zo wordt hij al in 1855 in de Caecilia genoemd, als hij als student aan het Conservatorium van Brussel, tijdens de examens in de prijzen is gevallen.

In 1913 richt de uitgever Emil Wegelin in Haarlem een nieuw muziektijdschrift op, Het Muziekcollege. Eén van de redacteuren van dit nieuwe blad is Piet de Waardt, de wielrenner/pianist, halfbroer van Jan de Waardt en ook stiefzoon van Johan Sikemeier.

Na vier jaargangen fuseert dit jonge blad met de oude Caecilia, waarop ze samen verdergaan onder de onmogelijke naam De vereenigde tijdschriften Caecilia en Het muziekcollege.

En dan wordt Johan Sikemeier tachtig. Zijn stiezoon Piet viert dit heugelijke feit door een tekening van zijn halfbroer bij het verenigde tijdschrift te voegen: JOH. H. SIKEMEIER herdenkt 16 Juni zijn 80en geboortedag - wij geven een portret, naar een teekening van vroeger, van onzen Nestor, als bijlage.

Een tekening van vroeger. Ja, want Jan de Waardt is in 1918 al negen jaar dood. Wanneer heeft hij dit liefdevolle portret van zijn stiefvader getekend? Is het een werk uit zijn academietijd, dus van rond 1890? Johan Sikemeier was toen begin vijftig.

En wat als deze tekening niet alsnog in de Caecilia was gepubliceerd? Was deze dan verloren gegaan?

Let ook op de achtergrond: een pad dat over een brug naar een hoeve leidt. Precies ditzelfde landschap komen we tegen op één van de kikkertekeningen die in het Drents Museum liggen.

Portret Johan Sikemeier, Jan de Waardt, jaartal onbekend (Bron: De vereenigde tijdschriften Caecilia en Het muziekcollege; algemeen toonkunstblad voor Groot-Nederland - 10-06-1918 - bijlage)

Egge-Jan Pollé


Bronnen: