Op de markt


We zien een vrouw die inkopen doet op de markt. Ze zit op een bankje, voor een kraam waarop zakken handelswaar staan uitgestald. Welke producten: koffie, graan, suiker, bonen? Of misschien specerijen? Dat is niet te zien. In de zakken staan wel prijskaartjes, maar deze zijn niet te lezen. Achter de kraam zit een handelaar, netjes in uniform met een pet op zijn hoofd. Op de achtergrond zijn nog twee handelaren en ook andere klanten zichtbaar.

We zijn in de Belgische hoofdstad. In de hallen te Brussel, staat in de rechteronderhoek van de tekening genoteerd. Het werk is gesigneerd - Jan de W - en ook gedateerd. 98. Dat moet 1898 zijn, het jaar waarin Jan samen met zijn goede vriend Herman Heijenbrock een studiereis naar de Borinage heeft gemaakt. Tijdens deze reis, hoogstwaarschijnlijk per trein, op weg naar de mijnstreek in het zuiden van België, hebben ze dus een tussenstop gemaakt in de hoofdstad van België. En daar, in de markthallen, heeft Jan dit tafereel vastgelegd.

Stichting Herman Heijenbrock


De tekening is eigendom van de stichting Vrienden van het werk van de industrieschilder Herman Heijenbrock, kortweg: de Stichting Herman Heijenbrock.

Gezien de hechte vriendschap tussen De Waardt en Heijenbrock is het niet verwonderlijk dat er tussen de nalatenschap die door de stichting wordt beheerd ook een enkele tekening van Jan de Waardt zit.

En dit is een bijzondere tekening! Wat direct opvalt is de rode sjaal die de vrouw om haar nek draagt. Er zijn - voor zover mij bekend - geen andere werken waarin Jan de Waardt zo uitbundig is in zijn kleurgebruik...

In de hallen te Brussel, Jan de Waardt, 1898 (Collectie: Stichting Herman Heijenbrock)

Elders op deze site worden meer werken van Jan de Waardt, die hij in 1898 in België gemaakt heeft, besproken:


Egge-Jan Pollé